Boek: Eet als een expert

IMG_4845

Word je dik van brood? Krijg je kanker van zoetstoffen? Moet ik nou wel of geen tussendoortjes eten? Ga je op zoek naar de antwoorden op deze vragen via Google dan krijg je honderden verschillende antwoorden, en vooral ook honderden verschillende meningen. Het boek ‘Eet als een expert’, van het online platform I’m a foodie geeft antwoord op deze vragen en nog veel meer!

Eet als een expert

Door wie en voor wie?

Eet als een expert is geschreven door vier diëtisten en voedingswetenschappers. Het boek is geschikt voor iedereen met interesse voor voeding. Of je nu wilt afvallen of gewoon meer wilt weten over voeding.. Het boek zorgt er vooral voor dat je meer duidelijkheid krijgt over voeding. Er wordt namelijk zo veel beweerd en het is zo lastig om daar de juiste informatie uit te halen. In eet als een expert wordt er kort maar duidelijk antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen. Daarnaast is alles wetenschappelijk onderbouwd.

Onderwerpen

Het boek is ingedeeld in 5 onderwerpen: ontbijt, lunch, tussendoortjes, drinken en avondmaaltijd. In ieder hoofdstuk vind je recepten of inspiratie voor bijbehorende maaltijd, afgewisseld met informatieve stukken over bijvoorbeeld melk en het beste vet om mee te koken. De lichte pagina’s, overzichtelijke tabellen en mooie foto’s zorgen ervoor dat het een plezier is om dit boek te lezen en het door te bladeren.

In totaal bevat het boek zo’n 150 heerlijke en niet al te moeilijke recepten, die per maaltijd beschreven staan. Voor de lunch kun je naast een heerlijk belegde boterham bijvoorbeeld ook kiezen voor een soepje, salade of wrap.

Leren over voeding

In de informatieve stukken wordt de nadruk gelegd op het geven van informatie, jij bepaalt wat je uiteindelijk met deze informatie doet. Doordat al deze stukken wetenschappelijk onderbouwt zijn met verschillende bronnen is de informatie erg betrouwbaar en handig voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien.

Eerst wordt er wetenschappelijke informatie gegeven over het onderwerp, worden feiten en fabels weerlegd, veel voorkomende vragen beantwoord en wordt vervolgens uitgelegd hoe je dit toe kunt passen in de praktijk. Voeding kan een complex onderwerp zijn, dit komt ook terug in de onderwerpen. Gelukkig is het op een duidelijke manier en in korte hoofdstukken geschreven, waardoor het vlot wegleest.

Wat doet het voor jouw voedingspatroon?

Aangezien ieder lichaam anders werkt kun je het best niet elk voedingspatroon klakkeloos overnemen. Het boek is wel een erg goede leidraad voor een gezond voedingspatroon. Mocht je het lastig vinden om de maaltijden te verwerken in jouw eigen leefstijl, staat er achterin het boek een weekplanner. In deze weekplanner staat voor 14 dagen precies beschreven wat je wanneer moet eten. Er wordt in het boek duidelijk onderscheid gemaakt tussen minder gezonde keuzes en de meer verantwoorde variant hiervan. Dit maakt het overzichtelijk en makkelijker om aanpassingen te doen in jouw voedingspatroon. Zelfs als jouw kennis over voeding niet heel groot is.

Conclusie

Kortom, het boek is echt een aanrader! Dit is het eerste boek over voeding dat ik lees, waarvan ik geloof dat de meerderheid van de informatie waarheid is. Alles is wetenschappelijk onderbouwd, wat de informatie betrouwbaar maakt. Er staan af en toe wat complexere onderwerpen in. Maar over het algemeen is het boek ook geschikt voor mensen die (nog) niet al te veel weten over voeding.

Er staan zo’n 150 recepten in het boek, die per maaltijd ingedeeld staan. Makkelijke recepten die volgens mij erg lekker zijn!

Bonus! Recept zwarte bonen brownie

FOTO

Wat heb je nodig?

1 blik zwarte bonen (uitlek gewicht 265 gram)

10 ontpitte en fijngesneden medjoul dadels

2 eieren

3 eetlepels olie

70 gram cacao

1 theelepel vanille

2 theelepels bakpoeder

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat de zwarte bonen goed uitlekken en spoel ze eventueel om.
  3. Mix de bonen samen met de dadels, eieren en olie in de keukenmachine tot een glad beslag.
  4. Voeg de cacao, vanille en bakpoeder toe en mix het geheel tot een glad beslag.
  5. Vet een bakblik in, of gebruik bakpapier, en giet het beslag hier in.
  6. Bak de brownie 30 minuten in de oven; de brownie is klaar als een satéprikker er net niet schoon uitkomt. Een beetje klef zijn de brownies namelijk het lekkerst.
  7. Laat de brownie goed afkoelen en snijd dan in ongeveer acht stukjes.

© 2016 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen
Tekst en recepten: Marijke Berkenpas, Liesbeth Smit, Gaby Herweijer, Jolien Klamer
Fotografie: José van Riele

Het boek ‘Eet als een expert’ is verkrijgbaar in verschillende boekenwinkels en via www.bol.com voor €19,99.

4 thoughts on “Boek: Eet als een expert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *