3 recepten voor een gezonde cake

Gezonde cake

Persoonlijk ben ik een ontzettende zoetekauw. Snoepjes, taart, koek come to mama! Om toch op een verantwoorde manier van iets zoets te genieten, maak ik regelmatig een gezonde cake. In dit artikel deel ik mijn 3 favorieten recepten met jou!

Bananenbrood

De meeste van jullie zullen wel bekend zijn met bananenbrood. Ik heb al heel veel recepten geprobeerd.. Mijn favoriet is geïnspireerd op die van Foodness
Gezonde cake

Wat heb je nodig?

3 rijpe bananen (hoe bruiner, hoe zoeter)
1 el kokosolie
50 ml 0% vet Griekse yoghurt
2 eieren
twee eetlepels agavesiroop, of honing
80 gram amandelmeel (boekweit-, of speltmeel is ook prima!)
100 gram havermoutvlokken
2 tl bakpoeder
snufje hymalayazout
1 tl koek- en speculaaskruiden
80 gram blauwe bessen (mag ook meer)
30 gram gemengde ongezouten noten

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 175-180 graden.
  2. Prak de bananen in een kom en doe hier de kokosolie, Griekse yoghurt, eieren en agavesiroop bij.
  3. Voeg de havervlokken, het amandelmeel en bakpoeder toe en meng dit tot een geheel.
  4. Als laatste voeg je hier het zout en de koek- en speculaaskruiden aan toe.
  5. Roer de blauwe bessen voorzichtig door het beslag heen. Hierna giet je het beslag in een bekleed of ingevet cakeblik.
  6. Verdeel de (gehakte) gemengde noten over de bovenkant van de cake. Vervolgens zet je de cake voor 50 minuten in de oven.

Ontbijtkoek

Ik kan ontzettend genieten van een plakje ontbijtkoek, op z’n tijd. Helaas zitten er in ontbijtkoek vaak veel toegevoegde suikers. De variant van Fit with Marit  is een heerlijke vervanger.

Gezonde cake

Wat heb je nodig?

250 gram speltmeel
3 eieren
2,5 eetlepel appelstroop
2 eetlepels honing
1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
1 eetlepel kaneel
2 tl bakpoeder
100 ml water

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle bovenstaande ingrediënten, in een beslagkom, tot één geheel.
  3. Giet het mengsel in een, met bakpapier, bekleed of ingevet cakeblik. Zet het vervolgens voor 25 minuten in de oven.

Kersencake

Mocht je van kokos houden dan is deze cake écht iets voor jou! In deze cake, van Chicks love food zitten kersen en kokosolie verwerkt.

Gezonde cake

Wat heb je nodig?

2 eieren
150 gram kokosolie
150 gram speltmeel
60 gram amandelmeel
2 tl bakpoeder
100 gram honing
1 tl vanille extract
150 gram kersen

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Klop de eieren los in een beslagkom. Voeg hier de gesmolten kokosolie, speltmeel, amandelmeel, bakpoeder en honing aan toe.
  3. Voeg hier het vanille extract bij en meng alles tot een stevig beslag.
  4. Snijd de kersen door midden en verwijder de pit. Meng de kersen vervolgens voorzichtig door het beslag.
  5. Bekleed of vet de bakvorm in en schep het beslag in het cakeblik. Bak de cake vervolgens voor 45 minuten.

Drie heerlijke cakes dus, die je zonder schuldgevoel kunt eten. Bananenbrood is erg lekker met een laagje pindakaas en de peperkoek kun je eten met een laagje boter bijvoorbeeld.

15 thoughts on “3 recepten voor een gezonde cake

  1. Leuke blog dames! Bananenbrood en ontbijtkoek heb ik zelf ook al vaker gemaakt, maar die kersencake is zeker ook het proberen waard. Lijkt me echt heerlijk (ben sowieso dol op recepten met amandelmeel, geeft altijd zo’n zachte smaak).

    1. Dankjewel Anne! Klopt, ik ben zelf ook altijd gek op amandelmeel. Als ik jou was zou ik die kersencake zeker eens proberen, die komt het meest in de buurt van een echte cake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *